on Benicio del Toro, syntynyt Puerto Ricossa 1967. Hänellä on takanaan mittava ura alkaen 80-luvun lopun Bond-leffasta aina Steven Soderberghin kaksiosaiseen Che Guevarasta kertovaan mammuttielokuvaan, sekä tukuttain palkintoja, mm. Hopeinen karhu Cannesissa sekä Espanja Goya-palkinto.

http://www.youtube.com/watch?v=fX2hiZv_oq0&feature=related

Toro ei ole mikään tyypillinen latinohurmuri, naama on vähän kirveellä veistetty ja roolitkin usein pahemman pojan rooleja, mutta karismallaan ja luonnenäyttelijän taidoillaan hakkaa kyllä mielestäni mennen tullen monta yhden ilmeen Hollywoodin kultapojua. Tämän on tietty hoksanneet huippuohjaajatkin, kuten Soderberghin ohella Gonzalez-Inarritu jonka palkitussa leffassa  "21 Grammaa" hän on yhdessä pääosassa Sean Pennin ja Naomi Wattsin kanssa, esittäen ex-rikollista joka yrittää parantaa omansa ja muiden elämää.

Steven Soderberghin "Trafficissa" hän esittää meksikolaispoliisi Javier Rodriguezia, leffan Meksikossa tapahtuvat osuudet on espanjaksi, joten tässä hän esiintyy äidinkielellään. Muissa rooleissa huumeita vastaan taistelevana poliitikkona Michael Douglas ja huumepomon vaimona Catherine Zeta-Jones.

Steven Soderberghin kaksiosasisesta Che-leffasta "Che, sankari", ja Che, kapinallinen ( Che, El Argentino, Che, Guerilla) hän sai Cannesin parhaan miesnäyttelijän palkinnon.

http://www.youtube.com/watch?v=ahcyBgeSl7M

 

http://www.youtube.com/watch?v=e4e6M8Qqc_I&feature=related