Olen aina rakastanut listojen tekemistä, parhaista leffoista tein kerran 10 vuotta sitten listan jonka olen kyllä hukannut,  ja sen jälkeen on tullut nähtyä monia hyviä leffoja, mutta sen listan (leffoja oli 10) erikoispiirre oli että siinä ei ollut kahta samassa maassa tehtyä leffaa. SIinä olikin vaikea valita, ja vielä vaikeampaa olisi nyt, koska esim espanjalaisista elokkuvista niin moni on suuri suosikkini etten tiedä minkä jättäisin pois..no nyt voisin yrittää tehdä uuden listan, joskin sen ulkopuolelle väkisin jää hyviä leffoja mutta niistähän voin tehdä toisen listan...joku saattaa jäädä ilman ohjaajan nimeä, jos en satu muistamaan, tai vuosilukua, mutta tämä nyt ei ole niin virallista. elikkä..ja järjestys on ihan sattuman varainen, eli ei paremmuusjäjestyksessä:

1. Hable con ella/ Puhu hänelle, Pedro Almodovar, Espanja, 2004

2. Arvottomat, Mika Kaurismäki, Suomi 1982

3. Amores Perros, Alejandro Gonzalez Inarritu, Meksiko 2000

4. Pitsinnyplääjä, Claude Goretta, Sveitsi/Ranska 1977

5. Breaking the Waves, Lars von Trier, Tanska/Englanti 1996

6. Hair, Milos Forman, Usa, 1979

7. Kolme väriä: Sininen,  Ranska/Puola Krzysztof Kieslowski, 1993

8. Erottamattomat, David Cronenberg, Kanada 1988

9. Machuca, Andres  Wood, Chile, 2004

10. Loisto, Scott Higs, Australia 1996

Joidenkin kohdalla en ole ihan varma missä maassa leffa on tehty, esim. Trierin leffa taitaa olla kolmen maan yhteistuotantoa, mutta joku detaljeista innostunut voipi korjata asiaa.

No, onnistuihan se jotenkin,  muutama leffa muistui mieleeni siltä hukkaamaltani listalta, mutta esim. Arvottomat on varmaan suosikki-listallani ikuisesti, niinkuin on ollut siitä saakka kun sen heti ensi-illassa näin syksyllä 1982, ja sen jälkeen luullakseni parisenkymmentä kertaa, samoin Hair joka meikäläisen elämässä on ollut paljon muutakin kuin pelkkä leffa, se räjäytti silloisen 15 vuotiaan tajunnan niin että tokkopa siitä tähän 46 ikävuoteen mennessä vieläkään on toipunut. Nyt kyllä vähän tunnustan että osin voin olla samaa mieltä kaikenmaailman listojen vastustajien kanssa, tossa on nimittäin monta suosikki-ohjaajaa jolta olisin voinut valita jonkun muunkin leffan. Mutta yhtäkaikki, noi kaikki voisin katsoa uudelleen ja uudelleen. Esim. listassa ekana, eikä ehkä kuitenkaan sattumalta oleva Hable con ella on tullut  tänä talvena katottua pari kertaa, ja kun taas sen laitoin dvd-soittimeen testatakseni uutta telkkaria, unohduin vaan siihen, enkä pystynyt liikahtamaankaan,  mestariteos mikä mestariteos, leffa jossa ei ole ainuttakaan turhaa sanaa eikä kuvaa, jossa jokaisella kuvalla ja lauseella on merkitystä. Se on kyllä Pedro suuren elokuvista suosikkini, "Todo sobre mi madren" kanssa.

 

DVD:n kansi